2011/07/21

"Final Approach" - A Space Shuttle utolsó visszatérése



UPDATE , videó a leszállásról itt >>

Míg itt a Földön derék sajtómunkások idétlenkednek, a világűrben olykor emelkedett, olykor kissé szomorkás hangulatban, de komoly munka folyik: - Az egyetlen még üzemben maradt űrrepülőgép, az Atlantis a tegnapi napon megkezdte az utolsó hazatérést. Amint az várható volt, egy sor esemény a szokásoktól eltérően, ünnepélyesebb keretek közt zajlott már a Nemzetközi Űrállomásról való utolsó leválási műveletek során is.

Floridai idő szerint 02.28-kor Douglas Hurley pilóta irányításával megkezdték a leválást az ISS űrállomásról. Ronald Garan az ISS fedélzeti mérnöke a  Harmony modulban felszerelt kis hajóharang megkongatásával nyugtázta a műveletet, majd rádión megköszönte a Shuttle missziók részvételét az állomás építésében és elköszönt a visszatérő személyzettől.
Az Atlantis parancsnoka megköszönte a fedélzeti mérnöknek és Andrej Boriszenko parancsnoknak az ISS fedélzetén való vendéglátást, majd rövid beszédben emlékezett meg az űrállomás nemzetközi összefogásban való felépítéséről, kiemelve, hogy a program a Hidegháború végén született és végül a közös munka során a különböző népek immár egyként kommunikáltak az űrben.

Az Shuttle lassú távolodását kb. 200m távolságban megállították, míg az űrállomás egy szokatlan manőverrel 90 fokos fordulatot tett, hogy az Atlantis kamerái korábban nem fényképezett perspektívából is felvehessék az elkészült állomást. Így az űrrepülőgép az állomás hossztengelye síkjában tudta körbefotózni a komplexumot.

 
Ezután a gép robotkarjára szerelt eszközökkel vizsgálták meg mégegyszer az űrrepülőgép visszatéréskor legjobban felmelegedő részeit, ami szokásos művelet a Columbia balesete óta.

A vizsgálat befejezése után kezdheti meg a Shuttle a tényleges visszatérést. A légkörbe való belépést floridai idő (EDT) szerint 05:25-re, míg a leszállást 05:56-ra - magyar idő szerint délben - tervezik a Kennedy Űrközpontban, ahol az előrejelzés szerint közel ideális időjárás várja az Atlantist.

Az űrrepülőgép legutolsó űrkutatási feladata a Picosat - egy egészen apró műhold - földkörüli pályára bocsájtása volt, amely egy új típusú napelem tesztelését végzi. 

A visszatérés előtti utolsó ébresztés alkalmával a földi kolléganő szavaira reagálva Christopher J. Ferguson parancsnok külön megköszönte a harmincéves programban résztvevő nők munkáját.

Az Atlantis jelenleg is folytatja a megközelítési manővereket, leszállás után pedig végleg a Kennedy Space Centerben marad - immár mint kiállítási tárgy -  emléket állítva a Space Shuttle program küzdelmes, de mindenképp eredményes évtizedeinek.

Trikó Nick    


Videók és fotók: NASA
 
Az ISS a hazainduló Atlantis fedélzetéről

Az Atlantis missziók emléklapja

Nincsenek megjegyzések: