2012/03/08

Történelem a weben - Újraindítottuk a Malév honlapot :)

Nőnap alkalmából valami figyelmességen törtük a fejünket, aminek a webhez is köze van, és valamicskét megmutat mindabból, amit az elmúlt hónapban még nem vettek elő a médiafelületek.
Gondoltunk fotógyűjteményre, de ugye rengeteg kép, visszaemlékezés jelenik meg a sajtóban, mindenki előkaparja ami a fiókban van, és ez jó. A facebook Malév retro oldalán egyperces visszaemlékezések, keserédes nosztalgia kering az immár 1400 feletti tagszámú a csoportban. A csoport fotóalbumában  rengeteg kép gyűlt össze:
-  Malévtől külföldi légitársaság irodájába került bűbájos kolléganő a céges ID kártyájáról mosolyog rám, és már dőlnek is az emlékek a Help Service soraiban töltött időkből, mikor szaladgáltunk a partnercégekhez intézni a hirtelen bajba került utasok átírását, ügyes-bajos dolgait. 
- Nyugdíjba vonult utaskísérők történelemmé vált repülési-képzési dokumentumait láthatjuk, tegnapról Pierre Cardin egyenruhás lányokat a pultban, tegnapelőttről pedig fekete-fehér képen az 1961-es Tax free boltos kolléganőt őrzik a képek. Ez már tényleg történelem, ahogyan az is, hogy a Malév vonzerejéhez hozzátartozott a lányaink mosolya ...
-  És persze a szebbik nem legnagyobb tisztelete mellett meg kell említeni azt is, amiről ez az egész dolog igazából szólt, és ami az egész szakmát életre hívta - a repülőgépek a mai "csövesektől" a légcsavaros hősidőkig, a repülőtéri épületek Budaőrsig visszamenőleg.....

Az 1300 fotó viszont már nagyon nem kevés, és még gyűlik. Elvetettük tehát a fotócsokrot.

Más apróságot találtunk, amit nem olyan könnyű elővarázsolni a fiókból, pedig minden nap itt éltünk vele. Ez pedig a cég webes felülete, ami egy hónapja egyszerűen eltűnt. Egy egyszerű módszert írunk le a dolgora, szükség esetén tessék szólni egy pasinak, hogy segítsen.

Vissza a jövőbe

A kis trükk - amit persze nemcsak hölgyek használhatnak - mindössze egy Firefox böngészőt igényel. Nem baj ha be is hívogatták vele a honlapot a múltban. Ennek hiányában is működik a dolog, csak az oldal szerkezeti váza hiányosan látható esetleg.

Semmilyen számítógépes tudást nem igényel a móka, mindössze egy letöltést INNEN . Miután telepítjük a bővítményt, újra kell indítani a Firefoxot és máris lapozhatunk a történelemben.
Természetesen nemcsak a Malévében, hanem minden más honlapéban is 1996-ig visszamenően. A tárolt fájlok archívumait olykor hosszabb idő alatt találja meg a keresőrendszer, de érdemes türelmesnek lenni.

A Malév weblapjáról ezt az állapotot sikerült előcsalogatni 1996.06.01-es dátummal:

Mamár viccesnek ható kis képcsöves monitorokra tervezve, de már van alatta Malév hang! :)


A látszólag hiányosan megjelenő lapokon is érdemes a menüpontokra klikkelni. A páréves Malév honlapról probléma nélkül átléphetünk akár Malév Air Tours felületére a jobb felső sarokban:

A hiányos menükből is tovább tudunk lépni. A 2008-as lap flash felületei nem működnek, a 2009-es szép, a 2010-esnek csak a szöveges menüi és a fényképei csalhatók elő. De szinte midenütt van valami kincs.

Szépséges fotó a honlaproncs "túrkálójában"... :)

Egy korábbi Air Tours oldal

A legfrissebb állapot
Ha pedig meguntuk az eszközt (vagy a az elpötyögött időt), a Firefox menüjében Eszközök > Kiegészítők > Kiterjesztések> MementoFox útvonalon akár végleg kikapcsolhatjuk az időgépet :))


Mi több órát szórakoztunk ezzel a dologgal és még nincs vége :)

És hát kedves Lányok, ha valaki fél a gépétől, de kíváncsi a múltidézés modernkori megoldására, az tényleg küldje a géphez azt  a pasit, akinek az a dolga, hogy mindent megcsináljon, amit A Nő kér tőle .... :)) 

Jó szórakozást!   (A letöltés mégegyszer, hogy ne kelljen keresni: ITT )

Szeretettel: Trikó Nick


Nincsenek megjegyzések: