2011/11/01

Hasraszállt a LOT B767-ese futómű probléma miatt (képek+videók)

Pawel Guraj eredeti nagyfelbontású fotója >> ITT!


Ma délután a LOT lengyel légitársaság SP-LPC lajstromjelű, New York - Varsó járatát teljesítő B767-300ER repülőgépének személyzete megközelítés közben észlelte, hogy a futóművek kinti helyzetzárra állása nem történik meg. A süllyedést megszakítva kísérletet tettek az újbóli nyitásra, de sikertelenül. Több mint egy órát köröztek a repülőtér közelében, lefogyasztva a fedélzeten lévő tüzelőanyagot hétről három tonnára, majd sikeres hasraszállást hajtottak végre. A pilóták munkájának és a tűzoltók pályaelőkészítésének köszönhetően a repülőgép a körülményekhez képest minimális sérülésekkel, a repülőtér betonja pedig néhány pályafény sérülésével úszta meg a kalandot. A 220 utas és 11 főnyi személyzet a vészcsúszdákon hagyta el a gépet.
 
Forrás:TVN24

Ez az első alkalom a történelemben, amikor  LOT repülőgép problémamentesen hajt végre futómű nélküli leszállást - mondta egy sajtótájékoztatón Marcin Pirog, LOT elnök. Hozzátette, hogy  Tadeusz Wrona és Jerzy Szwarc pilóták tökéletesen hajtották végre a manővert. A személyzet szerint nem volt pánik a fedélzeten.
A LOT elnöke megjegyezte: ilyen hibák előfordulnak minden légijármű típuson. A "Papa Charlie" nagyon jó állapotban volt, nem volt technikai problémája. A kárfelmérés folyik, nem tudni még, hogy a hajtóművek mennyire károsodtak.
A vizsgálóbizottság megkezdte az esemény kivizsgálását. A repülőteret szerdán nyitják meg újból.

A 28656-os gyári számú repülőgép 1997 májusában a LOT nál kezdte pályafutását, később lízingelték több társaságnak is.

A társaság angolnyelvű közleménye szerint a problémát a "központi" (central) hidraulikarendszer hibája okozta. Vélhetően inkább a középső (Center) rendszer valamilyen problémájáról lehet szó. A gép ugyanis erről táplálja a futóműveket. 

UPDATE

Az AVHerald értesülése szerint a gép a Newark repülőtérről történt felszállása után 30 perccel jelentett hibát a középső rendszerben. A varsói leszállás előtt a futóproblémát vadászgépről szemrevételezve megerősítették. Többször próbálkoztak alternatív nyitással is mielőtt a hasraszállás mellett döntöttek. A gép a két varsói pálya kereszteződésének közelében állt meg, emiatt zárták le teljesen a repülőteret - helyi időben reggel 9-ig.




Nagy felbontású eredeti kép >> ITT
Forrás:TVN24/KONTAKT24


ÚJABB BEJEGYZÉS A TÉMÁBAN >>

KÉPEK ÉS VIDEÓ A SIKERES MENTÉSRŐL>> 

ELŐZETES JELENTÉS>>

Nincsenek megjegyzések: