2014/12/29

Üzemanyagfolt és törmelékek? - Air Asia mentés


http://static1.businessinsider.com/image/54a1088deab8eaf83aed842f-480-/airasia-search.jpg

Szivárványos szennyeződést jelentett a kutatásban részt vevő Hercules személyzete helyi időben kb. 14:35-kor. Egy helikopter szintén észlelte a foltokat.

http://us.images.detik.com/content/2014/12/29/10/161956_fotosatelit1.jpg

A tengerfelszíni egységek még nem azonosították a talált anyagot.  Szintén megerősítésre vár azoknak a törmelékeknek a származása, amelyeket egy asztrál Orion kutató-repülőgép észlelt mintegy 1000 km-re a gép utolsó ismert pozíciójától.

A mentést továbbra is nehezíti az erősen felhős, rossz időjárás

Közben az indonéz irányítószolgálat pontosította az időpontokat. Eszerint a tegnap eltűnt gép 06:14-kor kapott engedélyt emelkedésre, de ezt már nem igazolta vissza, ugyanakkor 06:18-ig még látható volt a radaron. Ez jelentheti a gép részleges sérülését, villámcsapást is, de azt is, hogy a repülőgépen olyan típusú helyzet alakult ki, amely mindkét pilóta teljes figyelmét lekötötte. Bár a térségben négy másik járat is közlekedett különösebb problémák nélkül, az Air Asia gép utolsó ismert helyzete az egyik "legrázósabb" időjárási zónában volt.



Mint tegnapi írásunkban is kitértünk rá, a repülőgép sebessége számottevően csökkent. A  350 csomó körüli földhöz képesti haladási sebesség a 40 csomós, főképp hátszél irányú széllel együtt nagyon alacsony érték. Ez akár átesésre, akár meredek süllyedésre is utalhat.

Egyelőre nincs hír arról, hogy a gép ACARS vagy ADS-B válaszjeladó csatornán keresztül értékelhető adatokat sugárzott volna a repülési pálya végső profiljáról.

-Trikó Nick-



Nincsenek megjegyzések: