2012/05/10

Hegynek repült a Szuhoj - Nem találtak túlélőt a Superjeten

Amint az sejthető volt a tegnap kommunikált remények ellenére, az indonéziai bemutatón "elveszett" SJ-100-as nem jött ki a hegyek közül.

 Többféle verzió keringett az eseményről, az optimistább orosz kommentárok helyi ornitológusokra hivatkozva az ilyenkor vonuló madárrajoktól kezdve több eshetőséget is számbavettek. A lapok a gép eltérítésétől kezdve több változatot is lebegtettek, így pl. a szakemberek által lehetőségként emlegetett terepre / vízreszállás többféle változatban is előkerült.

Sajnos viszont az, hogy a géppel vészhívás nélkül szakadt meg a kapcsolat, mindenképp arra utalt, hogy váratlan baleset történt.

A Szuhoj Superjet 100-as bemutató repülést végzett a jakartai Halim Perdana Kusuma repülőtér közelében  46 utassal, légiipari vendégekkel és újságírókkal a fedélzetén. 

Roncsdarabok a peremen
Grafika és kép: RIA Novosztyi
Ma reggel helikopterrel találták meg a kutatók a gép roncsait, miután tegnap este felfüggesztették a műveletet a sziklás-erdős terepen a vulkáni hegyek közt. A kutatásvezető szerint a gép vélhetően először a kráterperemnek ütközött. Ennek nyomától távolabb a roncs többi része viszonylag egyben van. Túlélőt nem találtak, sem a levegőből, sem a földi csapatokkal

A Salak  (1938 óta alvó vulkán)
A bemutatópilóták 10.000-ről 6.000 lábra kértek süllyedést, ám közben 7250láb (kb 2.200m) magas Mt. Salak-ot kerülték jobbkörön, majd a gép eltűnt a radarról. A roncsok kb 5300lábon, a hegy kráterének lejtőjén vannak Jakartától mintegy 20km-re, Bogor közelében. 

Az RA97004 Jakartában tegnap
A baleset idején jó vízszintes látás volt, de alacsony felhőalap.. A Superjet 100-as mindössze 800 órát repült, a parancsnok viszont több mint 10.000 órával rendelkező tapasztalt pilóta volt. A személyzet rendellenességet nem jelzett a katasztrófa előtt, ugyanakkor egyes jelentések szerint repülés közben egy kamerarendszerrel is próbák folytak

Szintén a tegnapi első repülés fotója (AP) A Sky Aviation az egyik helyi megrendelője a típusnak.
A Szuhoj a "Welcome Asia!" roadshow-val Pakisztán, Mianmar és Kazahsztán mellett az eredeti elképzelések szerint még Vietnámba és Laoszba is elvinné a típust, bár a program sorsáról még nincs hír.  

A Superjet - bár sikerét tekintve elmarad a várakozásoktól - minden eddigi repülését komolyabb műszaki gondok nélkül teljesítette. A Szuhoj - Alenia együttműködésben bevezetett típus fedélzeti rendszereiben több nagy nyugati beszállító van jelen (Thales, Liebherr...stb). 
A repülés idején 33 indonéz mellett nyolc orosz, két olasz, egy amerikai utas és a hajtóműfejlesztésben segédkező Snecma cég képviselője is a fedélzeten volt.
 
A TAWS

Bár a honi szakbulvár a GPWS földközelségjelzőről cikkezik, tudni kell, hogy a gépen már a két generációval fejlettebb TAWS rendszer dolgozik. Ez egy térképészeti felszínadatbázis, az előre és lefelé is "látó", második generációs E-GPWS / FLTA, valamint műholdas (esetleg + IRS) navigációs rendszer együttes alkalmazásából felépülő terepakadály- és földközelségjelző rendszer. 

Egy TAWS rendszer blokkvázlata
A TAWS térképnézete
A TAWS rendszerek gyártói ugyanakkor külön felhívják a figyelmet arra, hogy a rendszerben dolgozó kormányzati és egyéb forrású Jeppesen adatbázis kifejezetten figyelmeztetési célú adatokat tartalmaz, azt terepkövető navigációra használni tilos.

A katasztrófa kapcsán a szakmai vizsgálóbizottság már felállt, az eredményre nyilván várni kell. Ettől függetlenül ha a műszaki hibát kizárják, sajnos esély van arra, hogy az orosz személyzet nem használta / nem vette figyelembe a rendszert, vagy a lengyel kormánygép pilótáihoz hasonlóan - tán épp szintén a korszerű TAWS segítségében bízva - esetleg mégis "áthajolhatott a korlátokon" . 

Erről a lehetőségről egyébként jakartai források is említést tesznek..


Trikó Nick






Nincsenek megjegyzések: