2011/03/21

A 747-8I is túl van az első sikeres tesztrepülésen

Helyi időben vasárnap 9:58-kor szállt fel a gép a Paine Field repülőtérről Seattle mellett. Szokás szerint boeingosok és spotterek tömege figyelte a történéseket. Mintegy négy és negyed óra után a leszállásban is gyönyörködhettek a lelkes megfigyelők.

A köztes időben először nyitott futóval és mechanizációval a kis sebességű stabilitást és reakciókat tesztelte a két pilóta, majd 20.000 lábig emelkedve a nagyobb sebességű iránytartást, áteséshajlamot és egyéb tulajdonságokat figyelték a fedélzeten. A leszállást követő tájékoztatón a pilóták kifejezetten "eseménytelen" nyugodt repülésről számoltak be. Kiemelték a kis sebességű átesésközeli helyzetek és a "steady heading sideslip", vagyis az állandó irányszög mellett, csűrővel való megcsúsztatás könnyű kezelését.

Sajtókérdésre válaszolva elmondták, hogy a gépre 600 óra teszt vár összesen. A tehergépek programja már 2000 repült órán is túl van, és mivel a két gép közt sok szempontból nincs igazán különbség, a tapasztalatok jórészt összevonhatók.

A program helyettes vezetője Elizabeth Lund  az év végére tette az első 747-8 Intercontinental átadását (a Lufthansa 2012 elejétől fogja üzemeltetni a típust).

A 747-8-ra jelenleg összesen 107 darabos rendelésállomány van. Ebből 33 utasváltozat. 
Creative Commons Licenc

Fotó és videó a felszállásról : www.newairplane.com

  

Trikó Nick

_________________________________________________



Nincsenek megjegyzések: