2012/07/22

Boeing 787: AF-KLM háttérrel indul a LOT üzemeltetés


Hosszútávú szervizellátói - beszállítói szándékmegállapodást írt alá Európa első Dreamliner üzemeltetője a  lengyel LOT légitársaság és az Air France - KLM közös műszaki cége. 

Az AFI KLM E&M és a LOT  légifuvarozó megállapodása több mint 600 féle cikkszámon futó alkatrész ill. részegység beszállítói szervizhátterét jelenti  Emellett rendelkezésre állási és logisztikai támogatást nyújt a LOT fő bázisára. A tervek szerint 2013 januártól lépnek szolgálatba az első lengyel Dreamlinerek, amelyek végül 8 darabos flottát alkotnak majd.


Mint arról korábban beszámoltunk, a francia-holland flottacserében 25+25db-os B787-9 rendelés+opció szerepel, ami mindenképp szükségessé teszi az AF-KLM felkészülését az üzemeltetési és szervizháttér kiépítésére. Az érdekesség a lengyel beszállítói megállapodásban most az, hogy az AFI KLM szervizcég típuspalettáján hamarabb jelent meg a Dreamliner, mint ahogy maguk a francia és holland anya-légitársaságok azt üzemeltetni kezdenék.


Mivel ismert az AF-KLM korábbi privatizációs vásárlási szándéka is a lengyel légitársaságban, a mostani megállapodás akár jelzésértékű is lehet a piac számára.
Az AF-KLM mindeközben késlelteti az Alitaliával való házasodást, ugyanakkor a Turkish-LOT üzlet teljesen lekerült a napirendről. A most megkötött megállapodás akár egy szorosabb AF-KLM-LOT kapcsolat előszele is lehet.


Trikó Nick
 Creative Commons Licenc

Nincsenek megjegyzések: