2011/08/27

Boeing 787: típusbizonyítványok és az első szállítás




A Boeing öröménél valószínűleg csak az üzemeltetőké nagyobb

A régen várt új Boeing típusra, a 787 Dreamlinerre az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) és az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) közös ünnepség keretében, Everettben kiadta a hatósági típusdokumentumokat.

 

Az FAA részéről Randy Babbitt adta át az amerikai típusbizonyítványt, és a módosított
PC 700-as gyártási tanusítványt amely igazolja, hogy a 787-es és gyártója a vizsgálatok alapján az összes szövetségi előírásnak megfelel.

Patrick Goudou, az EASA
ügyvezető igazgatója adta át az EASA európai típusalkalmassági bizonyítványát 787-es program fejlesztési vezetőinek.

Az első ANA 787-es szállítása szeptemberben*

Az első Dreamlinert szeptember végén kapja meg japán cég Everettben. A szerződés szerinti átadás szeptember 25-én lezajlik, majd 26-án egész napos rendezvénnyel ünneplik az átadást.
 
Tokióba szeptember 28-án érkezik a gép ( Everettből 27-én száll fel). ANA dolgozók, a média és a japán partnerek fogadják a Dreamlinert. Több esemény a weben keresztül élőben zajlik majd.

Az első ANA Dreamliner rollout-ja augusztus 6-án 
( Korábban a ZA 002-es gyári tesztgép járt ANA festéssel japánban üzemi próbákat végezni, azonban a légitársaságnak gyártott első szériagép a képen látható ZA 007-es )
 
- Bevezető ügyfélként nagy örömünkre szolgál, hogy átvehetjük az első 787 Dreamlinert. A repülőgép lehetővé teszi számunkra, hogy új szolgáltatási és kényelemi színvonalat nyújtsunk utasainknak, és fontos szerepet játszik a nemzetközi terjeszkedési stratégiánkban is. Arra törekszünk, hogy Ázsia első számú légitársasága legyünk. -
mondta Sinicsiro Ito, az ANA csoport elnök-vezérigazgatója.

Az ANA 50db-os rendeléssel indította a 787 programot és fontos szerepet játszott a repülőgép tervezésekor is.

(Forrás: Boeing Media)

*  Az index.hu olvasói nem tévednek, valóban megjelent két hete egy cikk múltidőben Magyarósi Csaba tollából "Leszállították az új Boeing 787-eseket" címmel. Nem ez az első érdekes írás a szerzőtől, de hogy mire gondolhatott pontosan, nem tudjuk... :))


Nincsenek megjegyzések: