2011/01/06

ELŐSZÓ


IGAZSÁGOT a repülős médiába ...médiától ...médiához .... ("valamelyik jó lesz, osszátok be!") :)


Az eredeti knol-bejegyzés

Nos, eljött az ideje, hogy a hosszasan lekonzervált knol- és blogrendszer első igazi útjára induljon. 
Szeretném - szeretnénk megköszönni ebben mindazok tolóerejét, aki eddig példátlan és növekvő mennyiségű sületlenséget hordtak össze a repülésről, légiközlekedésről a magyar médiában, és kiemelten köszönöm azoknak, akik mostanában fagyoskodva de lelkesen tüntetnek a sajtószabadságért, és azért, hogy a médiafelületeken cenzúra nélkül jelenhessen meg az IGAZSÁG.
Némi képzavarral a Hajónaplónak mondom itt az előszóban, hogy a blog effektív indulása történelmileg közel esik a 2010-es kormányváltás utáni médiavitákkal, ami nagyjából a sajtó feletti irányítás vagy nem irányítás kérdéséről szól. Arról azonban nem esik szó, hogy az eddig sem mindig pártatlan sajtó milyen igazságot tart igazságnak: a tényeket, vagy a maga által tényként (elő)állított, több kevesebb sikerrel átvett híreket.
A mi törekvésünk sokkal kisebb a mostanság előforduló utcai "szabadságharcos" ideológiánál. Nem szeretnénk tüntetést. Politikát sem, csak ami közvetlenül a szakmát érinti. Mindössze annyit szeretnék, ha valódi, önös érdekektől és bóvlitól mentes igénye lenne a médiának az IGAZSÁG-ra és nem hasalna el a flekkgyártó bulvárgépsoron az a néhány "akadékoskodó" újságíró, aki alaposan, valódi körültekintéssel szeretné az IGAZSÁGOT megírni. Itt nagyjából be is fejezem az aktuálpolitikai áthallások feszegetését, lévén ez a blog szakmai információforrás, ahol szakemberek szakkommentálnak, szakemberek befolyásolhatják, hogy egy-egy szócikk, bejegyzés a valós fizikát, a valós szabályokat, a valós repülés egy-egy mozaikját elemezze. 
Itt nem fog senki hamarabb olvasni egy kommentárt, melőtt a hír eljutna a szakmához. Ellenben ha lesz kommentár, az szakmai érveken alapul.
Itt nem szabadulnak a hírekre fordítógépekből ferdítő ifjú szabadúszók, akiknek a vezérsík = farokszárny, kormányfelület = szárnylapát, az Airbus = légibusz, a B737-es az nem típus, hanem járat, a csepegés = ömlés, a magas gázhő jelzés = kigyulladt a repülőgép, az előtér = kifutópálya a copilot pedig maga a másodkapitány.... :)
Nálunk a folyamatos csúsztatás nem kommunikációs manőver, hanem repülési, és csak jó cél érdekében használatos...



A knol- és blogrendszer tehát közérthetően, de legjobb szaktudásunk szerint a valóságról fog szólni. Bármilyen elírás, hiba utólagosan ugyanebben a szakmai körben érvekkel és tényekkel megtámogatva korrigálható... Merthogy tévedés persze lehetséges, hiszen a blog szerzői, vagy épp szakmabeli kommentelői sem a bölcsek kövét tartják a párnájuk alatt. Legfeljebb egynéhány rakás szakkönyvet, repüzemi és üzemeltetési szabályokat, baleseti vizsgálati anyagokat, szakmai oktatási jegyzeteket, technológiai utasítást, típusvizsgák anyagait, netán szakszolgálati engedélyt.... A párnák felső oldalán pedig olyan fejek alszanak, amelyek felelősséggel rakosgatják rendszerbe a folyamatosan megszerzett ismereteket, mert mint az közhelyként ismert, a repülés törvényeit és szabályait vérrel írták. Tehát a repülés bármely ágával foglalkozni, arról nyilatkozni, oktatni, tájékoztatni, a repülés környékén bármit dolgozni akkor is szigorú felelősség, ha a repülős közösség egyébként sajátos humorral tud komolytalankodni a munkáján kívül.
Ez a komolyság fogja többek közt megkülönböztetni a blogot a kukába kerülő sajtótermékek többségétől, és ez a könnyedség fogja szándékunk szerint inkább egy szórakoztató ismeretanyaggá tenni hosszútávon az itt felgyülemlő cikkeket.
Olyan tudásbázist szeretnénk a szakmai internetes médiában létrehozni minden kedves Olvasónak, amelyre egy baráti csevegés, hobbi-önképzés, de akár más fórumokon előkerült viták érvelésében is lehet számítani. Node nem is kell ezt sokáig csűrni-csavarni.



Csapjunk bele!



Nincsenek megjegyzések: