2011/07/02

Malév Heraklion UPDATE - Újabb képek - Mekkora a baj?

Mivel a vizsgálat tart, hivatalosan megerősített értesülések még nem állnak rendelkezésre, de több helyről származó információ érkezett be a Malév heraklioni repeseményéről, illetve annak következményeiről.

A farokcsúszó - szintén sérülten

Ezek egy része tulajdonképpen már napvilágot látott Kálmán Olga újságíró beszámolójából, aki a gépen utazott. Eszerint az esemény kezdőpontja egy elpattanásos talajfogás volt, majd ezt követte a farokleütődés a második talajfogásnál.

Ezt a beszámolót később más források is megerősítették. Az alábbi animáció egy ilyen jellegű esemény lefolyását ábrázolja.  A farokcsúszó ugyan még ekkor is megtámasztja a repülőgépet, de a nagy tehetetlenségi erőtől berugózó főfutók nem képesek elég magasan megtartani a gépet ahhoz, hogy a haslemez ne érjen a betonhoz:


http://www.vicomplex.hu/arep/737-800touchd2X.gif


Mint azt előző posztunkban írtuk, sokminden okozhat tailstrike-ot. Nem megfelelő sebesség, nem kellően stabil bejövetel, korai lebegtetés,  kellő sebességtartalék nélküli megközelítési korrekciók pl vezethetnek ilyen jellegű eseményhez. A folyamat ilyenkor kétféle módon történhet a repülőtér jellegzetességeit is figyelembe véve.

Az egyik lehetőség, hogy alcsony kilebegtetés közben megemelt állásszögnél a repülőgép farokrésze leér, ilyenkor azonban már az első talajfogásakor létrejön a tailstrike.

Esetünkben másik lehetőség jöhet szóba. A gép ilyenkor még a levegőben viszonylag nagy függőleges sebességgel süllyed, így érkezik a betonra. Az elpattanásos leszállásoknak ez az egyik lehetséges oka, és sajnos ez vezethet nagyobb sérülésekhez is. Látható az ábrán, hogy az elpattanás után aktív autospoiler esetén a féklapok felnyílnak. Kellő ellenkormányzás híjján (de akár reflexes felhúzás okán is) a gép orra emelkedik. Ha az autospoiler nem aktív (gázkarok helyzete miatt pl.) akkor a spoiler nem, de a tolóerő is emelheti a gép orrát.

A tailstrike események egyébként nem igazán ritkák. A közhiedelemmel ellentétben nem felszálláskor történik több farokleütődés, hanem leszállás közben. Mindkét nagy repülőgépgyártó felhívja erre a figyelmet a saját oktatóanyagaiban. A farokcsúszók valójában inkább a felszálláskori farokleütődést képesek megfélkezni. Ennek oka részben az, hogy a repülőgép felszálláskor már közel, vagy teljesen kirugózott futóművel emelkedik el, így a kerék és a farokcsúszó közti egyenes nem érinti a törzset. Emellett a keletkező nyomaték is kisebb:


Elpattanásos leszálláskor viszont gyorsan kell dönteni - a körülmények függvényében akár átstartolás, vagy a normál bólintási szöggel való leszállás közt.  Mindkét gyártó kézikönyveiben hangsúlyozottan szerepel, hogy újabb talajfogás előtt vissza kell korrigálni, nem szabad emelni, illetve nem szabad hagyni emelkedni a gép orrát. Az alábbi videón egy "majdem esemény" látható. Talajfogás előtt a gépet picit meghúzzák, hogy tompítsák a döccenőt. Ám a gép visszaemelkedik a levegőbe. A pilóták gyors bólintásirányú mozdulata is épphogy kivédi a bajt. Hozzá kell tenni, hogy ez egy A 320-as, amely magasabb építésű a Boeing 737-eseknél. Ez nem mindig előny, de itt szerencse volt: 



Az HA-LOC repülőgépről érkező információk illetve sajnos a képek is arra utalnak, hogy a repülőgép geometriája is sérülhetett, magyarán a törzs szerkezete deformálódott, beleértve a hermetikus utastérszakaszt is. A következő képen a számos gyűrődéstől és törzskeret deformációtól, valamint lemezkopásoktól - helyenként átkopásoktól - roncsolódott hátsó törzsszakasz látható.

Az alábbi képen külön kiemeltük a súlyosabb sérüléseket. A zöld ív az egyik törzskeret eredeti formáját mutatja, míg a piros vonalak középen a kétszeresen meghajlott törzskeretek vonalát illusztrálják. Emellett pontvonallal jeleztük a komolyabb lemezhajlásokat, illetve bekarikáztuk a lemezek kihajlásából vagy lyukadásából eredő sérülések helyét.

http://www.vicomplex.hu/arep/ha-loc_tail1.gif

Annyi látható már ebből a képanyagból, hogy a gép farokrésze a középső hosszmerevítő vonalában berogyott, eredeti ívét elvesztette a beton síkjára nyomódva. A probléma az ilyen sérülésekkel az, hogy nem olyan egyszerű a javításuk, mint egy gépkocsi lemezfelületeinek kiegyengetése. A szerkezet ugyanis hosszmerevítők és törzskeretek hálószerű szerkezetével erősített lemez:
 
 
A szerkezet torzulása a nyílászárók normális záródását gátolja (erről konkrét információt kaptunk). Ráadásul a farokcsúszó előtt nem sokkal ér véget az utastér hermetikus része. Ez egy nyomástartó edény végének fogható fel, mint egy gázpalack alja. Utazómagasságon több tonna nyomás feszíti ezt a hátfalat, hogy az utastérben a földihez közel hasonló légnyomás maradjon. Hivatalos neve: aft pressure bulkhead (body station 1016).Az alábbi képen látható, hogy a farokcsúszótól előre épp azt ezt befoglaló keret ért le először.



Arról még nincs információ, hogy a gép hosszában, a szárnyközép (centroplán, center box) vonalától kiindulva keletkezett-e törzshajlási deformáció, de a látható hibák javítása sem egyszerű feladat az adott körülmények közt. 

A komolyabb sérülések javítására a legtöbb görög nyaralóhelyen lévő repülőtérhez hasonlóan Heraklion szintén nem rendelkezik infrastruktúrával. Ezek a javítása ugyanis a repülőgép nagyon komoly megbontásával járnak. A Boeing fel van készülve súlyosabb jellegű javítások telepített elvégzésére is. Ez azonban Heraklionban valószínűleg egy mobil szerelőhangár felállításával kezdődne. A videón egy farokrészén sérült 767-est javítanak. 
Bár az adott repülőtéren volt hangár, az összecsomagoláshoz így is egy An-124-est vettek itt igénybe a boeingosok: AIRLINER REPAIR - 24/7 


Creative Commons Licenc

ÚJABB BEJEGYZÉSEK A TÉMÁBAN:

 Lezárult a műszaki felmérés

A VNAV, avagy egy lehetőség a stabil megközelítésre
- Izmir és Iraklion (Heraklion) - példák, magyarázatok pilótaszemmel


HA-LOC - Hamarosan forgalomba áll a Heraklionban megjavított Malév gép





Mellékletként két érdekes oldal a Boeing Training Manualjéből:










2 megjegyzés:

Tamás írta...

A gépet át kell repülni maszkban, fűnívón Liszt-ferihegyre és kész. Szárnya megvan, típus-főpilóta is van, akkor nagy gond nincs. Nem fogunk a bőingnek milliárdokat kicsengetni, amikor itt a Lufi műhely!

El kell intézni ügyesbe elvtársilag! Amikor a hatcsövű AN-225 rakodás közben orra esett hidraulikus talpaló henger törése miatt, még majdnem tele rakománnyal, a csúnyán összenyomorodott elejű gépet Ivánék maszkban repülték haza, de úgy, hogy láncokkal volt a nózija rögzítve felnyílás ellen, mert a reteszelő kampók nem működtek. Majdnem egy évig reparálták utána, de ma is repül.

A repülés írta...

:))) Ivánék sokmindent megtesznek, amit én tudni sem szeretnék :))) De nekünk is jött már haza lyukas orrú Nagytuskónk párizsból, befoltozva popszegecselt lemezekkel 3500 méteren. Viszont a svanc sérülése kellemetlenebb, hiszen az összes hátul keletkező légerőt az a szerkezet közvetíti a törzsre.