2011. február 20., vasárnap

Kompozit minden mennyiségben - Hondajet2010.január 5. beforeitsnews.com

FINISBEN A HONDA ÚJ KOMPOZIT ÜZLETI KISGÉPE

Az új gép 20%-kal kevesebb tüzelőanyagot fogyaszt mint hasonló méretű konkurensei.
A gép 5-6személy szállítására alkalmas. A könnyű kisgép a múlt hónapban szállt fel először. A jet 780km/h (420 csomó) sebességre képes, ami szintén jobb a kategória átlagánál. A fogyasztáscsökkenés a lamináris áramlási felület növelésével, és a GE hajtóművek szárny feletti elhelyezésével is összefügg. A gép földfelszín felé mérhető zaja kb. 20dB-lel csendesebb hasonló méretű társainál, mert a szárnyak takarják a hajtőmű zaját.
A lamináris áramláskép a nagy kereskedelmi gépeknél megszokotthoz képest is lényegesen nagyobb felületarányban megtartható.
A kompozitok nagy aránya a kereskedelmi kategóriában még ritkább, viszont a kisgépes repülésben már elterjedtek. A kompozitok szerepe nemcsak a súlyban, hanem a különleges forma kialakításában is jelentős. A szárny feletti hajtómű elrendezés a légellenállás csökkentésében is szerepet kap nagy sebességnél.
A sárkány alakja, valamint a szárny-törzs átmenet egyedi formája különleges módon avatkozik be a lamináris áramlásba, emiatt a levegő a gépen áthaladva gyorsul, lassul, majd ismét gyorsul. A nagy és kisnyomású felületek ilyen elosztásával tulajdonképpen "hátraszívják" a szárnyon lamináris áramlást.

Nincsenek megjegyzések: